Каталог
Блог / Новини
Голосування
Оцените наш магазин
сподобався магазин?

Блог / Новини RSS 2.0

Обираємо настінний газовий котел -

Настінні газові котли використовують у більшості країн Європи, для індивідуального опалення й гарячого водопостачання квартир, будинків і котеджів. Максимальна опалювальна потужність таких котлів становить 24-31 кВт (але існують моделі й по 42 кВт) - це дозволяє, задовольняти потреби в теплі приміщення площею до 250-350 кв.м. 

Одне з головних переваг настінних двоконтурних котлів - укомплектованість всім обладнанням, необхідним для того, щоб забезпечити опалення й гаряче водопостачання (ГВП) всього будинку.

Виробляють цю техніку практично всі провідні фірми - їхня продукція представлена й в Україні. Подібне обладнання є в асортименті: Bosch, Buderus, Vaillant, Viessmann, Wolf, Junkers (усе - Німеччина), Аriston, Вахi, Веrеttа, Biasi, Fеrrоli, Fondital, Hermann, Bongioanni, Immergas, Nova Florida, Weller (усе - Італія), Protherm (Словаччина),  Termet (Польща), Dakon, Mora,  (усе - Чехія), Lotte, Daewoo (Корея). Варто відзначити в числі лідерів продаж, судячи з оцінок багатьох експертів, міцно тримаються компанії Baxi й Vaillant, а також Ariston, Beretta, Hermann й Junkers (Німеччина).

Практично всі газові котли оснащені моделюючими пальниками, що змінюють мікропроцесором потужність нагрівання (звичайно в межах 40-100 %), і регулюють температуру нагрівання теплоносія й господарської води залежно від потреб будинку в теплі. Настінні двоконтурні котли, адаптовані для експлуатації в України, не бояться зниження тиску газу в магістралі до 13 мбар, а окремі моделі - і до 3-5 мбар. Звичайно, потужність при такому дефіциті газового напору знижується в 5-6 разів у порівнянні з номінальною, але функціонують вони стабільно. Якщо газ тільки планують підвести до вашого будинку, можна перенастроїти настінний двоконтурний газовий котел на привізний балонний газ (пропан-бутан). Автоматика таких котлів забезпечує автономну роботу протягом усього року. Ну а система безпеки піклується про захист обладнання від неправильної експлуатації й різних екстремальних ситуацій.

В настінних двоконтурних котлів є і недоліки. По-перше, це менший, чим у підлогових, термін служби (10 -15 років.). По-друге, рівень шуму пристроїв становить до 50 дБ. По-третє, господарська вода при їхньому використанні звичайно стає гарячої лише через 5 -15 с. після того, як відкрили кран.

Очевидно, що основне призначення сучасних настінних двоконтурних котлів - опалення приміщень. Ці прилади вже оснащені убудованими елементами, необхідними для організації повномасштабної котельні, у тому числі одним-двома циркуляційними насосами, мембранним баком, системою автоматики, безліччю різних компонентів, що гарантують безаварійну роботу котла, і т.п.

Настінні двоконтурні котли можна підключати прямо до радіаторної системи опалення будинку. Багато моделей при цьому підтримують температуру теплоносія 30-85 °С.

Теплоносій (ряд виробників допускають використання тільки води) підігрівається звичайно в мідному теплообміннику, що забезпечує передачу тепла від димових газів. Він установлений над камерою згоряння двоконтурного котла - металевою коробкою (приблизно 20х20х20 см) з аркушів алюмінізованного металу з теплоізоляцією. У нижній частині камери згоряння, на місці дна коробки, розташований пальник.

Як тільки виникає необхідність подати теплоносія в систему опалення, пальник котла по сигналу електроніки запалюється. Багато сучасних моделей настінних двоконтурних котлів оснащені системою електронного розпалу: після відновлення енергопостачання вони автоматично включаються зі збереженням початкових настроювань. Одночасно з пальником починає працювати насос, і вода з контуру теплообмінника надходить в опалювальну систему й радіатори. У міру підвищення температури води в опалювальній системі подача газу до пальника зменшується, що дозволяє заощадити газ і підвищити ефективність котла. Коли температура води перевищить задану, подача газу до пальника припиниться й котел перейде в режим очікування (до початку наступного циклу нагрівання). Якийсь час насос буде продовжувати працювати для рівномірного розподілу тепла усередині системи, щоб не допустити перегріву й псування теплообмінника настінного котла.

Регулювання системи опалення припускає підключення до автоматики двоконтурного котла кімнатний регулятор з функцією програмування (на день або тиждень), що знаходиться в  приміщенні й настроєного на певну кімнатну температуру. На регуляторі можна задавати температуру залежно від потреби в різні проміжки часу (наприклад, у вихідні й будні, увечері й удень).

Існують котли, автоматика яких припускає можливість регулювання температури теплоносія залежно від температури вуличного повітря. Зовнішній датчик установлюють на північному фасаді будинку, у захищеному від сонця місці. Всередині одного із приміщень, що обігрівають, монтують додатковий кімнатний регулятор. Відразу два датчики - і кімнатний, і вуличний - дозволяють точно відслідковувати й оперативно коректувати температуру в будинку.

Сучасні настінні двоконтурні котли дозволяють облаштувати в будинку й змішані системи опалення: радіатори й теплі підлоги. Є й інші варіанти їхнього використання - наприклад, для підігріву води в басейні, для постачання теплом частини будинку (тільки гаража); можливо каскадне підключення декількох котлів для підвищення сумарної теплової потужності й т.п.


Настінні двоконтурні газові котли із проточними нагрівачами. Через кухонний змішувач витікає приблизно 5-6 л/хв, через душову лійку - 5-10 л/хв води. Таким чином, очевидно, що котел із проточним нагрівом одночасно забезпечить гарячою водою мийку й душ або без проблем заповнить одну ванну

Нагрівання води для побутових потреб у системі ГВП починається автоматично при відкриванні крана гарячої води на будь-якому змішувачі. При цьому діє принцип пріоритету перед опаленням: спочатку гаряча вода для кранів, а потім - для батарей.

У багатьох сучасних котлах, для підготовки гарячої води застосовують бітермічний  мідний теплообмінник. У ньому трубка для нагрівання води, призначеної для господарських потреб, проходить усередині труби нагрівання теплоносія, що, у свою чергу, нагрівається від контакту з димовими газами. Накип - ворог більшості проточних нагрівачів - у такому теплообміннику відкладається дуже повільно. Господарська вода, протікаючи через внутрішню трубку бітермічного теплообмінника, нагрівається від теплоносія, що виключає її закипання й, а також інтенсивного відкладення солей. При закриванні крана гарячої води автоматика включає циркуляційний насос системи опалення, і він, проганяючи теплоносій по зовнішній трубі теплообмінника, швидко остуджує його, що перешкоджає утворенню відкладень після використання ГВП.

І все-таки частіше для підігріву води використовують пластинчасті теплообмінники з нержавіючої сталі. При відкриванню крана гарячої води включаються пальник і циркуляційний насос системи опалення настінного двоконтурного котла, але вода з контуру первинного теплообмінника направляється не в радіатори, а в пластинчастий теплообмінник, забезпечуючи швидке нагрівання прогнаної через нього холодної води. Головний метод захисту від відкладення накипу - не допускати перегріву води вище 60 °С, і про це повинна подбати автоматика котла. При наявності жорсткої води в системі водопостачання, виробники рекомендують використовувати газові котли опалення з роздільними теплообмінниками, щоб продовжити строк їхньої служби.

В реальних умовах витрати води іноді може змінюватися (вона залежить від того, скільки точок водорозбіра використовується в цей момент). Завдяки управлінню потужності пальника за допомогою спеціальної "турбінки" у контурі гарячого водопостачання (частота її обертання залежить від кількості споживання гарячої води) котли забезпечують точну підтримку заданої температури води на виході.


Настінні двоконтурні газові котли з вбудованими накопичувальними нагрівачами.

Котли з вбудованими накопичувальними нагрівачами трохи дорожче в експлуатації, чим із проточними нагрівачами (газ витрачається на постійну підтримку досить високої температури води в баку), до того ж вимагають більше місця для установки обладнання. Однак якщо для користувача на першому місці - комфортність використання ГВП, то вибір варто зупинити саме на них.

Підігрів води в бойлері часто здійснюється за допомогою зануреного в нього спіралеподібного  трубчатого теплообмінника, у який за допомогою трьохходового клапана направляється вода з опалювального контуру. Для ГВП у настінних двоконтурних котлах може бути передбачений додатковий насос. Дані про температуру води звичайно відображаються на рідкокристалічному дисплеї, винесеному на передню панель.

Об’єм бойлера, що вмонтований в сучасні настінні двоконтурні котли, як правило, становить 45-60 л. Користувач може розпорядитися цим запасом у будь-який момент і використати його з будь-якою інтенсивністю. Як правило, настінний двоконтурний котел з вбудованим бойлером має функцію захисту від бактерій, шкідливих для здоров'я людини. Бойлер періодично нагріватися до температури понад 60 °С.


Настінні газові котли з відкритою й закритою камерою згоряння.

Визначальна умова при виборі приміщення для настінного двоконтурного котла - наявність або відсутність у ньому димоходу. Якщо є димохід, логічно придбати настінний апарат з відкритою камерою згоряння (котли такого типу – найдешевші). Повітря буде надходити до пальника такого котла безпосередньо із приміщення (близько 1 м3/ч на 1 кВт потужності). Димохід по можливості повинен бути теплоізольованим і корозійнно - стійким (допустимо, з нержавіючої сталі). Справа в тому, що вихлопи настінних котлів мають відносно низьку температуру (80-200 °С), і на стінки димоходу може осідати конденсат з p2,7 (по сполуці він близький до розведеної сірчаної кислоти).

Якщо димоходу немає, вигідніше купити настінний котел із закритою камерою згоряння. Вона в подібному апараті поміщена в додатковий ізолюючий кожух зі сталі, розташована усередині корпуса котла. Необхідне для горіння повітря подається в закриту камеру з вулиці, і продукти згоряння виходять в атмосферу. При цьому можливе застосування роздільних каналів (діаметром 80 мм і довжиною до 7-9 м кожний) для подачі повітря в котел і для видалення з нього димових газів за межі приміщення. Частіше закрита камера з`єднуєтьcя за допомогою коаксіального димоходу (наприклад, труба діаметром 60 мм у трубі діаметром 100 мм й ін.). Свіже повітря затягується в камеру по зовнішньому кільцевому каналі, а по внутрішній трубі з будинку виходять продукти згоряння.

З камери згоряння гази звичайно видаляє вентилятор. У результаті його роботи в закритій камері згоряння створюється розрідження, і до пальника підтягується повітря з вулиці. Однак існують і настінні котли з вентиляторними пальниками, у яких задіяний вентилятор, що нагнітає повітря з вулиці в камеру згоряння. Поступаючи свіже повітря виштовхує димові гази з камери в димохід. Такий вентилятор не контактує з  продуктами згоряння, завдяки чому термін його служби збільшується.


(порожньо)
 


Доставка товарів по Україні*
Rambler's Top100